Een sociale visie voor een betrouwbare, kansrijke en gezonde gemeente
Op donderdag 10 juli heeft de gemeenteraad de sociale visie 2025-2035 'Samen leven, samen bouwen' vastgesteld.
Een belangrijke stap, want hiermee geven we richting aan hoe we als gemeente zorgen voor een sociaal beleid dat passend en betaalbaar is. Samen met onze inwoners en maatschappelijke partners.
Wethouder Gert-Jan Schotanus: ‘de gemeenteraad, onze partners en de gemeente zelf hebben zich volop ingezet om te komen tot een visie waar we samen trots op mogen zijn. We richten ons op drie topprioriteiten: bestaanszekerheid, kansengelijkheid en gezond leven. Nu is het tijd om deze visie om te zetten in actie. We willen echt werk maken van het verkleinen van deze opgaven. Dat doen we samen. Om het met de woorden van Walt Disney bedenker van Mickey Mouse te zeggen: ‘Als je het kunt dromen, kun je het ook doen!’
Wat is een sociale visie?
De sociale visie beschrijft waar we als gemeente staan, welke maatschappelijke ontwikkelingen op ons afkomen. En, nog belangrijker, hoe we deze samen willen aanpakken. Telkens wanneer we de komende jaren keuzes moeten maken, toetsen we die keuzes aan de sociale visie.
Drie belangrijke prioriteiten
We hebben drie centrale opgaven gekozen die de komende jaren leidend zijn in ons sociale beleid:
•Bestaanszekerheid – Iedereen moet een stabiele basis hebben om op te kunnen bouwen. Denk aan voldoende en voorspelbaar inkomen, een betaalbare woning en toegang tot activiteiten of hulp.
•Kansengelijkheid – We willen dat iedereen, ongeacht achtergrond, wijk of leeftijd, dezelfde kansen krijgt om zich te ontwikkelen.
•Gezond leven in een gezonde leefomgeving – Iedere inwoner woont, werkt en groeit op in een gezonde leefomgeving.
Deze drie opgaven zijn sterk met elkaar verbonden. Door ze in samenhang aan te pakken, maken we onze samenleving kansrijker.
Wat betekent dit concreet voor onze inwoners?
Bestaanszekerheid is het fundament voor een kansrijk en gezond leven. Dit betekent dat deze opgave de prioriteit krijgt, met name wonen.
•We investeren waar dat het meest nodig is. In sommige wijken meer, in andere minder. Zodat iedereen gelijke kansen krijgt.
•We zetten een gezonde leefomgeving voorop bij alles wat we doen. Ook bij het ontwerpen van straten en wijken. Het belang van gezondheid weegt hierbij zwaarder dan het economische belang.
•We maken onze samenleving veerkrachtiger. Door aan te moedigen dat inwoners elkaar helpen en zelf regie hebben over hun leven. Dat noemen we samenredzaamheid. We investeren hiervoor in de sociale basis.
•We kijken naar wat wel kan. In plaats van te denken in regels, denken we in mogelijkheden – altijd samen met onze inwoner.
•We werken meer gebiedsgericht en betrekken inwoners actief bij plannen voor hun wijk. Wat speelt er? Wat hebben mensen nodig? Daar stemmen we ons beleid op af.
Vervolg
In het najaar werken we samen verder aan de uitwerking van de sociale agenda: de uitvoeringsagenda van de sociale visie.