Meer groen en minder energieverbruik in Alphen aan den Rijn

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft de resultaten van de duurzaamheidsopgave van 2024 gepubliceerd in de jaarlijkse voortgangsrapportage.

Groen AlphenHieruit blijkt dat inwoners volop gebruik maken van de mogelijkheden die de gemeente biedt om energie te besparen en over te stappen op duurzaam opgewekte energie. Doordat er minder stroom en aardgas is verbruikt, is in 2024 de uitstoot van CO2 verminderd. Die daling blijft na de coronajaren doorzetten.
 
In 2024 verbruikte de gemeente Alphen aan den Rijn minder energie dan in 2018. Het gaat om elektriciteit en gas voor bijvoorbeeld straatverlichting en gemeentelijke gebouwen. Sinds 2018 houdt de gemeente dit verbruik bij. Zo weten we hoeveel energie we besparen en hoeveel minder CO2 we uitstoten. Het elektriciteitsverbruik daalt elk jaar met gemiddeld 3,3%. Als deze daling doorgaat, haalt de gemeente in 2030 haar doel: 30% minder energieverbruik.

Werken aan een groene gemeente

Naast energie zijn ook klimaatadaptatie, biodiversiteit en duurzaam ondernemen belangrijke thema’s in de duurzaamheidsopgave. Een groene gemeente is belangrijk om de gevolgen van klimaatverandering, zoals hittestress en wateroverlast, op te vangen.
 Om water op te vangen en tuinen en daken te vergroenen, maakten veel inwoners gebruik van de klimaatsubsidie. Ook verruilden mensen een deel van hun stoep of betegelde tuin in voor meer groen via Operatie Steenbreek. Eetbaar Alphen zorgde ervoor dat er 7 nieuwe pluktuinen zijn bijgekomen met eetbaar groen. Ook bedrijven gaan steeds meer met vergroening aan de slag. Het ITC-PCT bedrijventerrein is vergroend en gekozen als werklandschap van de toekomst. Wat betekent dat zij een voorbeeld zijn voor alle 3600 bedrijventerreinen in Nederland. 

Energie besparen

Energie die u niet gebruikt hoeft u ook niet op te wekken. Daarom stimuleert Gemeente Alphen aan den Rijn inwoners hun woning te isoleren. Hiermee wordt ook bespaard op de energierekening. In 2024 hebben 87 mensen hiervoor een zogenaamde NIP-subsidie ontvangen. Ondertussen maakt nieuw beleid het mogelijk voor agrarische bedrijven een kleine windmolen te plaatsen. En wist u dat er sinds eind 2024 elektrische stadsbussen rijden in Alphen aan den Rijn?

Jong geleerd

Maar liefst 96% van de basisscholen in de gemeente heeft gebruik gemaakt van ons aanbod in natuur- en milieueducatie. 85 leerlingen hebben meegedaan aan het succesvolle proefproject Junior Energiecoach. In het eerste kwartaal van 2025 organiseerden we de eerste kinderklimaattop, wat een zeer geslaagde dag werd.

Hoe gaan we verder?

In 2025 zet de gemeente extra in op uitbreiding van het aanbod om slecht geïsoleerde woningen aan te pakken. Ook de samenwerking met sociale partners wordt versterkt. Projecten rondom de NIP-subsidie, het verduurzamen van VvE’s en energieloketten in de wijk helpen hierbij. De gemeente biedt ook hulp bij het aanvragen van subsidies. 
 
De gemeente onderzoekt hoe vraag en aanbod van stroom beter op elkaar kunnen worden afgestemd, zodat de problemen rondom netcongestie niet groter worden. Zo wordt gekeken  naar de mogelijkheden voor het ontwikkelen van warmtenetten en het gebruik van geothermie, waarbij warmte uit de aarde wordt gebruikt. Er komen meer laadpalen en we verbeteren het fietsnetwerk.
 
De inzet van inwoners, bedrijven en partners is onmisbaar om gemeente Alphen aan den Rijn duurzaam te maken. Meer weten over duurzame projecten, mogelijkheden en initiatieven? Kijk dan op duurzaamalphen.nl. De volledige voortgangsrapportage 2024 is per mail op te vragen via duurzaamheidsloket@alphenaandenrijn.nl.