Partijen tekenen intentieverklaring voor zonnepanelen langs A4 en N11 in Zuid-Holland

Op maandag 30 juni 2025 tekenden Rijkswaterstaat, de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Alphen aan den Rijn, Leiden, Leiderdorp, Kaag en Braassem en Bodegraven een intentieverklaring om te onderzoeken of er geschikte locaties zijn voor zonnepanelen langs de A4 en N11 in Zuid-Holland.

In het najaar van 2023 zijn de partijen gestart met kijken hoeveel ruimte er is voor zonnepanelen. Dankzij de positieve uitkomst hiervan konden de bestuurders maandag de intentieverklaring ondertekenen. Hiermee gaat het project door naar de volgende fase. In de eerste fase werd onderzocht waar en onder welke voorwaarden er zonnepanelen kunnen komen. Omdat de wegen door het Groene Hart lopen, wordt er ook goed gekeken naar de ruimtelijke inpassing van het project. Daarnaast worden de grootte en financiële haalbaarheid van het project verder onderzocht.

Onbenutte ruimte

Het ondertekenmoment was op een toepasselijke locatie, namelijk de afvalwaterzuivering in Bodegraven. Hier is in 2023 een zonneveld aangelegd langs de N11. Namens Gemeente Alphen aan den Rijn tekende wethouder Gert van der Ham (Duurzaamheid) de intentieverklaring. “We pakken dit samen aan met verschillende overheden, zodat we nog onbenutte ruimte optimaal kunnen benutten voor duurzame energie. Daarbij is het belangrijk dat omwonenden mee kunnen profiteren van de zonnepanelen. Hoe we dat gaan doen, onderzoeken we momenteel”, zei de wethouder.

Waarom er locaties voor zonnepanelen nodig zijn 

Nederland is dichtbebouwd. Door grond van de overheid langs de A4 en N11 en andere overheidsgronden te gebruiken, ontstaat er meer ruimte voor het plaatsen van zonnepanelen. Dit draagt bij aan het behalen van de energiedoelen van de Regionale Energie Strategieën (RES) van Holland-Rijnland en Midden-Holland. 

Het onderzochte gebied bevat een deel van de A4 en de hele N11. In totaal gaat het om zo’n 35 kilometer. 24 hectare hiervan valt onder de gemeente Alphen aan den. De zoekgebieden bevinden zich vooral dichtbij de N11. Het gaat hierbij niet om grootschalige zonnevelden, maar om bijvoorbeeld een aantal zonnepanelen in de bermen langs de weg.

Betrokkenheid van de omgeving

Tijdens de volgende fase worden omwonenden geïnformeerd en wordt er gekeken hoe de omgeving kan meeprofiteren van het project. Gemeente Alphen aan den Rijn heeft hier in juni 2025 een beleidskader voor vastgesteld. In dit beleidskader (Lokaal eigendom) staan de uitgangspunten voor hoe inwoners en ondernemers samen, gedeeltelijk of helemaal eigenaar kunnen zijn van windmolens en zonnepanelen. 

Betrokken partijen

Het project heeft de naam OER (Opwek Energie op Rijksgrond) en is een samenwerking tussen de gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Kaag en Braassem, Leiden, Leiderdorp, de provincie Zuid-Holland, de RES-regio’s Holland-Rijnland en Midden-Holland, ProRail en Rijkswaterstaat-regio West-Nederland-Zuid (WNZ). Verder zijn Rijkswaterstaat (RWS), Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bij het project betrokken. 

Waarom dit project? 

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 landelijk een hoeveelheid van 35TWh stroom duurzaam op land moet worden opgewekt. 1TWh staat gelijk aan de elektriciteitsvraag van ongeveer 400.000 huishoudens. Iedere Regionale Energie Strategie (RES)-regio draagt daar een steentje aan bij. Zo ook met de realisatie van zonne-energie langs de snelwegen in Zuid-Holland. 

Met het OER-programma stelt de Rijksoverheid eigen grond ter beschikking aan energieontwikkelaars voor de realisatie van duurzame energieprojecten. Daarnaast kan ook aangrenzende grond van de gemeentes en provincie meegenomen worden. Lees meer over het landelijk OER-programma op www.energieoprijksgrond.nl


OER-project

Hans Schouffoer (Hoogheemraadschap van Rijnland), Dolf Kistemaker (Kaag en Braassem), Floortje Hanneman (Rijkswaterstaat), Berend Potjer (Provincie Zuid – Holland), Gebke van Gaal (Leiderdorp), Yvonne van Delft (Leiden), Gert van den Ham (Alphen aan den Rijn) en Jan Leendert van den Heuvel (Bodegraven Reeuwijk) met de intentieverklaring. Helga Cuijpers, regiodirecteur Prorail, kon helaas niet aanwezig zijn op 30 juni en tekent op een ander moment. Foto: Roy Boersema, Studio Tjibbe