De zon verlicht de nacht

Aan de Hoorn, de Genielaan en op het gemeenteterrein van Langeroode aan de Genielaan in Alphen aan den Rijn gaat Gemeente Alphen aan den Rijn een proef doen met hybride lichtmasten.

LichtmastZo’n honderd lichtmasten worden voorzien van de Solar Tube om zo ongeveer 80% energie te besparen. Met deze techniek wordt de energie van zonlicht overdag opgeslagen om dit voor LED-verlichting te gebruiken wanneer het donker is. Deze techniek heeft Gemeente Alphen aan den Rijn samen met RealCurrent engineering ontwikkeld. Wethouder Relus Breeuwsma zette samen met Van Voskuilen de eerste lichtmast op de Genielaan aan. 

Hybride 

Buitenverlichting speelt een grote rol in onze samenleving. We bereiden ons stap voor stap voor om in elke openbare ruimte gebruik te maken van duurzame energie en in dit geval over te schakelen naar hybride lichtmasten. Met de zon van overdag, verlichten we de nacht. Hiermee helpen we het milieu en is het een kosteneffectieve en duurzame oplossing op het gebied van buitenverlichting. De lichtmasten kunnen schakelen tussen zonne-energie en netstroom, afhankelijk van de beschikbaarheid van zonlicht. 

Minder energiebelasting voor netwerk 

De Solar Tube zorgt mede door de LED-verlichting voor aanzienlijke besparing van energiekosten en door de ingebouwde accu wordt overbelasting van het energienetwerk voorkomen. De modules die op bestaande lichtmasten gemonteerd worden, zijn zo ontworpen dat ze aan het einde van hun levensduur gedemonteerd kunnen worden. Hierdoor kunnen de verschillende componenten gescheiden en gerecycled worden. De accu is 90% recyclebaar en de solar panelen 100%.