Treinstation Hazerswoude-Rijndijk

In Hazerswoude-Rijndijk wordt een treinstation aangelegd om de bereikbaarheid en leefbaarheid in de regio te verbeteren. Het station krijgt een gelijkvloerse kruising voor gemotoriseerd verkeer. Voor de veiligheid voor fietsers komt er een ongelijkvloerse kruising via een verplaatste overweg Gemeneweg. 

Om dit mogelijk te maken heeft de gemeente grond gekocht aan de westzijde van de Gemeneweg. Als compensatie worden bestaande natuurgebieden uitgebreid met nieuwe beplanting. Zo wordt onder andere het vogelweidegebied De Wilck met 9 hectare uitgebreid.

 

De provincie Zuid-Holland, de NS, ProRail en het Ministerie van I&W hebben met elkaar overlegd. Hierbij bespraken zij het traject Leiden-Utrecht en daarmee ook het station in Hazerswoude-Rijndijk en zijn de nodige onderzoeken uitgevoerd.

In november 2020 stemde het Rijk in met het nieuwe station Hazerswoude-Rijndijk op voorwaarde dat er vier keer per uur de hele dag een trein kan rijden. Uit onderzoek blijkt dat dit mogelijk is. Het plan voor het nieuwe station Hazerswoude-Rijndijk en de dienstregeling worden nu uitgewerkt door ProRail, NS, gemeente Alphen aan den Rijn en de provincie Zuid-Holland. 

Planning

Er moet nog veel worden voorbereid en de uiteindelijke realisatie zal meerdere jaren in beslag nemen. Het is de ambitie van de betrokken overheden om alle maatregelen in 2026 te hebben gerealiseerd.

Heeft u vragen over dit project, stuur dan een e-mail naar gemeente@alphenaandenrijn.nl.

Lees voor meer informatie over dit project bij Pro Rail.