Fietsrotonde station Alphen verdwijnt

De fietsrotonde langs de Prins Bernhardlaan nabij het NS-station in Alphen aan den Rijn is verwijderd.

Met het verwijderen van de fietsrotonde verandert de voorrang niet; verkeer van rechts heeft nog steeds voorrang. Er ontstaat wel meer ruimte, waardoor je als fietser comfortabeler en zonder hinderlijke obstakels je route kunt vervolgen. Omdat het op gezette tijden druk kan zijn wordt de kruising voorzien van een attenderende markering. Het blijft namelijk opletten en rekening houden met elkaar op dit punt.

De aanpassing komt voort uit de knelpuntenlijst van het Programma Fietshart, waarin gemeente samen met fietspartners knelpunten in het lokale fietsnetwerk heeft benoemd. De fietsrotondes worden door de Fietsersbond, CAS (Centrum voor Architectuur en Stedenbouw in Alphen aan den Rijn) en andere partijen al jaren genoemd als knelpunt. De rotondes worden vaak verkeerd gebruikt (tegen de richting in) en vormen een obstakel midden op het fietspad. Binnen onze gemeente zijn deze rotondes op een aantal plekken te vinden. De gemeente maakt per locatie een probleemanalyse en onderzoekt alternatieve oplossingsrichtingen. Dit doet de gemeente in overleg met de betrokken melders. 

Wethouder Relus Breeuwsma heeft in aanwezigheid van onze fietsverbinder John Loeff en vertegenwoordigers van de Fietsersbond, Veilig verkeer Nederland en CAS de laatste streep getrokken en daarmee de nieuwe kruising geopend.