Laatste hoogstamfruitboom van het seizoen geplant door wethouder Breeuwsma

Afgelopen winter zijn in gemeente Alphen aan den Rijn 130 hoogstam fruitbomen geplant, verdeeld over 18 boomgaarden.

hoogstam fruitboomDit is gedaan op initiatief van Stichting Landschapsfonds Alphen aan den Rijn. De stichting heeft voor deze bomen subsidie ontvangen van de gemeente. De laatste hoogstamfruitboom werd afgelopen vrijdag 1 maart gepland door wethouder Breeuwsma op de nieuw aangelegde boomgaard van golfbaan Zeegersloot.

De gemeente is opgetogen over de aanplant. “Er is in de afgelopen periode echt mooi werk geleverd door het Landschapsfonds. We investeren op deze manier met elkaar in verbetering van de biodiversiteit en beleefbaar- en eetbaar groen” aldus Breeuwsma. “Het is onze ambitie om in de komende jaren flink door te pakken met de aanplant van nieuwe bomen met een lange levensduur. Eerder hebben we het klimaatbos opgeleverd en dit is een volgende impuls.”

Voorzitter Michiel Gerritsen van het Landschapsfonds licht toe “een hoogstamfruitboom is eigenlijk een heel grote fruitboom. Het woord hoogstam verwijst naar de manier waarop de boom wordt gekweekt. Een hoogstamfruitboom groeit op een lange stam, waardoor de kroon van de boom hoog boven de grond staat. Hoogstamfruitbomen zijn vaak te vinden in kleine boerenboomgaarden, sieren het landschap en zijn bestemd voor het kweken van appels, peren, kersen en andere fruitsoorten”.