Bevrijdingsvuurestafette en bevrijdingstocht 4 en 5 mei 2024

Op 4 en 5 mei 2024 vinden er verschillende activiteiten plaats in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Na de dodenherdenking vertrekken Alphense gemeenteambtenaren richting Wageningen om het bevrijdingsvuur te halen. Op zondag 5 mei is er weer een bevrijdingstocht.

Bevrijdingsloop 

De Bevrijdingsvuurestafette brengt al hardlopend in de nacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Alphen aan den Rijn. Het Bevrijdingsvuur is hét symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid. De tocht is meer dan 80 kilometer. Na aankomst bij het verzetsmonument in het Burgemeester Visserpark om 12.30 uur wordt het bevrijdingsvuur ontstoken door burgemeester Liesbeth Spies. 

Bevrijdingstocht Vrij aan de Rijn 

Op zondag 5 mei maken tientallen historische legervoertuigen een rondrit door de gemeente Alphen aan den Rijn om de vrijheid te vieren. De oranjecomités, evenementencommissies en scoutings uit gemeente Alphen aan den Rijn organiseren deze bevrijdingsrit met de gemeente. Alle inwoners zijn hierbij van harte welkom. In het bijzonder onze veteranen.   

Programma

  • 12.00 uur: Start tocht met de burgemeester vanaf het Hazeveld Alphen aan den Rijn  
  • 12.10 uur: Defilé bij het Rijnplein in aanwezigheid van burgemeester Liesbeth Spies  
  • 12.40 uur: Aankomst in het Burgemeester Visserpark Alphen aan den Rijn met ceremonie bevrijdingsvuur door burgemeester Liesbeth Spies 
  • 13.50 uur: Vervolg rondrit  
  • 14.20 uur: Aankomst Hazerswoude-Rijndijk. Kinderen ontsteken het bevrijdingsvuur: bij de gedenkplaats  
  • 15.00 uur: Aankomst Benthuizen. Kinderen ontsteken het bevrijdingsvuur: bij het nieuwe monument bij begraafplaats Vrederust 
  • 16.10 uur: Aankomst centrum Boskoop, einde rondrit. Kinderen ontsteken het bevrijdingsvuur