Werkzaamheden fietsbrug Aarkanaal hervat

De werkzaamheden voor de fietsbrug over het Aarkanaal (de Raadsbrug) zijn hervat.

Fietsbrug AarkanaalDe onderbouw en funderingspalen van de brug zijn inmiddels aangebracht. Momenteel worden de steunpilaren geplaatst. Naar verwachting hervat de aannemer begin juni 2024 de werkzaamheden om het grondlichaam (het omhoog lopende gedeelte naar de brug) aan de oostkant op de gewenste hoogte te brengen. Dit wordt half november 2024 afgerond. Omdat de ondergrond daarna ongeveer een half jaar moet zakken, kan de aannemer naar verwachting vanaf mei 2025 starten met de bovenbouw (het gedeelte waar het verkeer overheen gaat). De verwachting is dat de brug in de tweede helft van 2025 in gebruik kan worden genomen.

Waarom is de fietsbrug belangrijk?

De fietsbrug gaat over het Aarkanaal en de N207 en verbindt de Burgemeester Bruins Slotsingel in het Zegerslootgebied met de Nieuwkoopseweg en het polderlandschap aan de andere kant. Het wordt een vaste hoge brug die niet open gaat. Door deze extra brugverbinding is het eenvoudiger om vanuit Alphen aan den Rijn te fietsen en wandelen richting Aarlanderveen en Nieuwkoop en omgekeerd. Woon-, werk-, school-, en recreatief verkeer krijgt hierdoor een kortere en veiligere route. Ook verbindt de brug de natuur van Park Zegersloot en het polderlandschap met elkaar en biedt nieuwe recreatieve mogelijkheden. 

De brug is al jaren een wens van de provincie, gemeente en fietsersbond. De gemeente voert het project uit. Zij werkt daarbij nauw samen met de provincie, die een deel van de kosten betaalt.