Alle 13 gemeenten uit Holland Rijnland doen mee aan nieuwe telling dak- en thuisloosheid

Op 11 april doet de regio Holland Rijnland mee aan de landelijke ETHOS telling dak- en thuisloosheid. In totaal gaat het in 2024 om 55 gemeenten uit zes regio’s onder leiding van Kansfonds en Hogeschool Utrecht. Binnen Holland Rijnland tellen meer dan 60 organisaties mee.

Doel is om samen inzicht te krijgen in de werkelijke omvang en aard van de groep dak- en thuisloze mensen. Zo kunnen onze gemeenten nog beter goede ondersteuning bieden in de aanpak van dak- en thuisloosheid.

“Bij de ETHOS telling betekent dakloosheid een gebrek aan volwaardige huisvesting. Daardoor tellen ook mensen mee die nu vaak niet in cijfers worden meegenomen”, vertelt Willem van Sermondt, programmaleider Kansfonds. “Vorig jaar is in Nederland voor het eerst zo geteld. In de regio Noordoost-Brabant ontdekten we in 2023 dat ruim 40 procent van de getelde dak- en thuisloze personen kinderen en jongeren waren. Ook bleek bijna een derde van de getelde volwassenen een vrouw. Bovendien woont de grootste groep niet op straat of in de opvang voor dakloze mensen. Ze wonen bij vrienden, familie, in een auto, garage of in een stacaravan. Heel anders dus dan het standaard beeld dat mensen hebben. Met deze resultaten konden de deelnemende gemeenten gericht aan de slag gaan.”

Reny Wietsma, Wethouder van de Gemeente Teylingen: “Iedereen verdient een plek om zich thuis te voelen. Om daar te komen moeten we een completer beeld hebben van de hele groep dak- en thuisloze mensen. Met de ETHOS telling maken we hiermee een goed begin. Het gaat ons helpen om op de juiste plek de juiste soort hulp aan te bieden voor elke groep.”

Point-in-time telling

De ETHOS telling is een zogenoemde point-in-time-meting, iedereen telt op één moment. Op 11 april zetten meer dan 60 organisaties in Holland Rijnland op een rij welke mensen zij kennen die dak- of thuisloos zijn of snel worden. Bijvoorbeeld afdelingen van de gemeenten, politie, maatschappelijke opvangorganisaties, buurthuizen, woningcorporaties, thuiszorg en maatschappelijk werk. Omdat zoveel organisaties mee tellen krijgen we een veel completer beeld van de echte hoeveelheid mensen die hulp nodig hebben. Anouk Noordermeer, wethouder Alphen aan den Rijn: “De betrokkenheid van alle partners bij deze telling is bijzonder waardevol en uniek. Ik verwacht dan ook dat we met de uitkomsten van de telling meteen aan de slag kunnen om gezamenlijk zo goed als mogelijk oplossingen te bieden voor een veilig thuis, voor een positieve verandering in het leven van onze inwoners.

Landelijk beeld 

De landelijke resultaten van de tweede ETHOS telling worden op 9 oktober gepresenteerd aan alle deelnemende gemeenten en telorganisaties. Dat is één dag voor Wereld daklozendag.
Daan Binnendijk, wethouder Leiderdorp: “Het onderwerp dak- en thuisloosheid vraagt om samenwerking met al onze partners in de regio. Het is mooi om te zien hoe dit traject alle verschillende disciplines rondom wonen, zorg en armoedebestrijding bij elkaar brengt. Ook na de tellingsdag praten we als gemeenten door om voor de mensen die onze hulp nodig hebben samen tot nog betere oplossingen te komen.”