Convenant ‘Het Schone van Boskoop’ verlengd

Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop (SBGB), Platform voor Recreatie en Toerisme (Pret) en gemeente Alphen aan den Rijn werken samen om vorm en inhoud te geven aan recreatie en toerisme in het verlengde van de boomkwekerijsector in Greenport Boskoop.

Dit is vastgelegd in het convenant ‘Het Schone van Boskoop’. Vanwege de behaalde resultaten de afgelopen jaren én de voornemens voor de komende jaren, hebben de partijen op donderdag 25 april 2024 de verlenging van het convenant ondertekend. Ook de komende jaren gaan de partijen arrangementen ontwikkelen en promoten, zodat de recreatie- en toeristische mogelijkheden in dit gebied én in de regio versterkt worden. 

Resultaten 

Wethouder Anouk Noordermeer (Greenport) is trots op de boomteelt en de kwekers in Boskoop. ‘De boomkwekers, en het prachtige en unieke landschap waarin zij werken, iconisch in onze gemeente. Sinds 2020 hebben de partijen in de Greenport met succes gewerkt aan de ontwikkeling van recreatieve en toeristische activiteiten om dit landschap, dat je nergens anders in Nederland tegenkomt, voor bezoekers te ontsluiten.’ Zo is er een nieuwe vaartocht met de elektrische rondvaartboot te maken, zijn er fietsroutes ontwikkeld langs de mooiste plekken van het sierteeltgebied. Tijdens bijzondere gelegenheden worden wandelingen over particuliere tuinen en boomkwekerijen mogelijk gemaakt en zijn er nieuwe wandelroutes ontwikkeld. En tijdens evenementen in Boskoop en Alphen aan den Rijn worden promotiekramen ingericht en bemenst door de plaatselijke VVV’s. Ook zijn er combinatiearrangementen met lokale ondernemers gerealiseerd.  

Wensen 

Wethouder Relus Breeuwsma (recreatie en toerisme) is blij met de behaalde resultaten de afgelopen periode. ‘Maar we hebben nog genoeg ideeën en wensen. Daarom zetten we onze samenwerking voort. De komende jaren wordt er o.a. gewerkt aan het realiseren van aanvullende vaar- fiets- en wandelroutes. Ons doel is het icoon Boskoop door te ontwikkelen voor de inwoners en de bezoekers.’ 

Iconen 

Boskoop is één van de vier ABBA iconen binnen gemeente Alphen aan den Rijn, t.w. Avifauna, Bentwoud, Boskoop en Archeon. Meer informatie over icoon Boskoop is te vinden op de website hierisalphen.nl.