Zo wordt de WOZ-waarde van uw woning bepaald

De gemeente bepaalt de waarde van een woning (WOZ-waarde) via een taxatie.

Daarbij gaat de gemeente uit van het bedrag dat de woning zou moeten opbrengen op 1 januari van het voorgaande jaar. Dat wordt de waardepeildatum genoemd (voor dit belastingjaar is dat 1 januari 2023). De WOZ-waarde wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Daarbij kijkt de gemeente naar verschillende kenmerken van een woning. Zoals het type woning, de buurt, de gebruiksoppervlakte en de grootte van de tuin of het balkon. Ook let de gemeente op de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum zijn verkocht.

De berichtgeving in de landelijke media over dalingen van verkoopprijzen van woningen in vergelijking met de vorige waardepeildatum (1 januari 2022) gelden niet voor alle woningen. Uit onze marktanalyse blijkt dat de verkoopprijzen van veel woningen in onze gemeente juist zijn gestegen. De WOZ-waarde van woningen wordt bepaald door de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen en niet op basis van een gemiddeld stijgings-/of dalingspercentage. De WOZ-waarde die u ontvangt voor het belastingjaar 2024 is bepaald op basis van huizenprijzen waarvan de voorlopige koopovereenkomst is getekend rond de waardepeildatum 1 januari 2023.

Heeft u nog vragen?

Dan kunt u contact met ons opnemen, via telefoonnummer 14 0172 (spreek Alphen aan den Rijn in). Wij zitten voor u klaar! Of vul het formulier in via www.wozloketalphenaandenrijn.nl.