Beschermwaardige bomen

Van de tienduizenden bomen in Alphen aan den Rijn is een klein deel beschermwaardig. Dit zijn zowel gemeentelijke als particuliere bomen. Deze bomen zijn vaak zo indrukwekkend dat veel mensen ze herkennen. In de straat, de tuin, het park of in het buitengebied vormen ze een herkenningspunt. 

De gemeente beheert en onderhoudt deze bomen met extra zorg en aandacht. Ook ondersteunt de gemeente particulieren eigenaren van een beschermwaardige boom met advies.

Wanneer is een boom beschermwaardig?

Een beschermwaardige boom levert een bijzondere bijdrage aan de kwaliteit van de woonomgeving of het milieu. Ook moet de boom minimaal 40 jaar oud zijn, een levensverwachting hebben van minimaal 10 jaar en in een goede conditie verkeren. Daarnaast moet de boom voldoen aan tenminste 1 van de volgende eigenschappen. Een bijzondere boom is:

  • beeldbepalend voor een straat, buurt of plein
  • uniek: een boomsoort waarvan niet meer dan 10 exemplaren in de gemeente staan
  • een unieke verschijning (de grootste, dikste of scheefste boom)
  • een exotische soort die niet of nauwelijks in Nederland voorkomt
  • een boom met een bijzondere kweekvorm of variëteit
  • van belang voor beschermde planten en dieren
  • een boom met een verhaal of een boom met een cultuurhistorische waarde

Logo beschermwaardige bomenBeschermwaardige bomen worden jaarlijks intensief gecontroleerd op vitaliteit, ziekten en plagen. Daarnaast geldt er een zware procedure voor het kappen van beschermde bomen.

Beschermwaardige boom aanmelden

De gemeente, maar ook iedere inwoner, kan een boom aandragen als beschermwaardige boom. Heeft u een mooie bijzondere boom in uw omgeving staan? Meld deze dan aan als beschermwaardige boom.

Op de digitale bomenkaart ziet u waar beschermwaardige bomen in onze gemeente staan.

Bomenpanel 

Het bomenpanel bestaat uit een paar honderd inwoners die betrokken zijn bij de groene omgeving. Het panel vormt de verbinding tussen de gemeentelijke organisatie en de bewoners van Alphen aan den Rijn. Zij denken mee en adviseren de gemeente over het beleid voor bomen en groen. Het bomenpanel is nauw betrokken bij het maken van het beleid voor beschermwaardige bomen. 

Bomenfonds

Bent u eigenaar van een (potentieel) beschermwaardige boom dan heeft u de plicht om voor de boom te zorgen. Heeft u behoefte aan ondersteuning bij het beheer van uw boom, vraag de gemeente om advies. Mogelijk kunt u gebruik maken van het bomenfonds.

Route langs beschermwaardige bomen

Een route leidt u langs de mooiste beschermwaardige bomen van Alphen aan den Rijn. Geniet van de mooie groene kroonjuwelen in de openbare ruimte en in particuliere tuinen. Bij de bomen staan bordjes met informatie, het plantjaar van de boom en een QR-code naar meer informatie. Bekijk de route.