Subsidie voor groene tuin, groen dak of opvang regenwater

Gemeente Alphen aan den Rijn komt met een nieuwe subsidieregeling voor een groene tuin, een groen dak of opvang van regenwater.

Vraag een subsidie aan om uw tuin te vergroenen (tegel eruit, plant erin), voor een groen dak, een regenton of een waterbuffer in uw tuin. Meer groen in uw tuin of op uw dak en de opvang van regenwater is belangrijk om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Ook inwoners uit de buitengebieden van onze gemeente komen nu in aanmerking voor de subsidie.

Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering? 

De aarde warmt op, waardoor het klimaat snel verandert en we steeds meer te maken krijgen met weersextremen. Hoge temperaturen, hitte, droogte, maar ook hoosbuien en wateroverlast. Het is belangrijk dat we op tijd de juiste maatregelen treffen zodat we hier minder last van hebben. Gemeente Alphen aan den Rijn heeft als doel om in 2050 een klimaatbestendige gemeente te zijn. We geven zelf het goede voorbeeld door bij nieuwbouw en reconstructies maatregelen te nemen tegen hitte en wateroverlast. We willen ook inwoners aanmoedigen om hun eigen tuin en dak groener en klimaatvriendelijker te maken. Dat doen we via deze subsidieregeling en aanvullend via Operatie Steenbreek.

Wat is Operatie Steenbreek?

Operatie Steenbreek moedigt het vergroenen van particuliere voortuinen en gezamenlijke binnenplaatsen/tuinen en de aanleg van geveltuinen aan. Kort gezegd: tegel eruit, plant erin. Vraag een gratis plantenpakket aan bij de gemeente als u voldoende tegels uit uw tuin verwijdert. Ook kunt u een geveltuin aanvragen bij de gemeente. Verder kunt u bij de gemeente samen met uw straatgenoten een workshop ‘duurzame tuin’ aanvragen (minimaal 10 deelnemers).

Wat zijn de voordelen van een groene tuin?

Een groene tuin bestaat voor maximaal 40% uit tegels en voor minimaal 60% uit ‘levend groen’. Denk aan planten, struiken, bomen en gras. Dit biedt veel voordelen. Planten en bomen vangen regenwater op en houden regenwater vast. Hierdoor stroomt minder water naar het riool en is de kans op wateroverlast kleiner. Daarnaast zorgen bomen, struiken en planten voor verkoeling in de zomer. Ze bieden schaduw, nemen geen warmte op en verdampen water op warme dagen. Groen in uw tuin zorgt ook voor een schonere lucht en een dit draagt bij aan een betere gezondheid. Meer groen zorgt ook voor insecten, vlinders en vogels in uw tuin. Als laatste blijkt uit onderzoek dat woningen met veel groen een hogere huizenprijs opleveren.

Meer informatie over de subsidieregeling

Meer inspiratie over een groene tuin, een groen balkon of terras