Erfgoed en monumenten
Monumenten, archeologie, cultuurhistorie, tradities en herinneringen zijn allemaal vormen van cultureel erfgoed. De gemeente bevordert het behoud en de beleving ervan.
-
Cultuurhistorische waardenkaart
De cultuurhistorische waardenkaart is een totaaloverzicht van al het lokale erfgoed boven de grond
-
Landschapsbiografie
In de landschapsbiografie wordt een koppeling gelegd tussen de verhalen uit het verleden, het landschap van nu en de opgaven voor de toekomst.
-
Gemeentelijk Erfgoedregister
Beschermde bouwwerken met hoge architectonische, bouw- en/of cultuurhistorische waarde staan in het gemeentelijk Erfgoedregister of in het Rijksmonumentenregister.
-
Rijksmonumentenregister
Rijksmonumenten kunnen worden aangewezen door de rijksoverheid
-
Erfgoedcommissie
De erfgoedcommissie adviseert op verzoek of op eigen initiatief over zaken met een erfgoedbelang. Bijvoorbeeld over de aanwijzing van monument.
-
Subsidie Erfgoedfonds
Financiële ondersteuning van incidentele projecten die een bijdrage leveren aan het behoud of het beleefbaar maken van cultureel erfgoed dat verbonden is aan de gemeente.
-
Archeologische vondst
Wanneer u bij toeval een archeologische vondst doet, bent u verplicht dit te melden. Ook dient u de vondst 6 maanden ter beschikking te houden voor eventueel onderzoek.
-
Immaterieel erfgoed
Voor erfgoed dat niet tastbaar is kan een verzoek tot gemeentelijke erkenning worden ingediend. Zoals volksfeesten, rituelen, dialecten en bijzondere kennis van de natuur.
-
Subsidie instandhouding erfgoed
Subsidie voor de instandhouding van een gemeentelijk monument of aangemerkte cultuurhistorisch waardevol object.
-
Subsidie werkende en stilstaande molens
Jaarlijkse bijdrage voor de exploitatie van historische industrie- en poldermolens. De gemeente ondersteunt de kostbare instandhouding van de Alphense molens.
-
Erfgoedloket
Voor vragen over een beschermd monumenten of cultuurhistorisch waardevol object
Volg ons